Alles over Bokashi
Bokashi is een composteringsmethode die in de jaren tachtig in Japan is ontwikkeld. De naam Bokashi betekend: ''goed gefermenteerd organisch materiaal''. Het is gebaseerd op technieken die al eeuwenlang in Azië worden gebruikt.
Dit is een heel eenvoudig proces met twee fasen, waarbij natuurlijke nuttige micro-organismen worden gebruikt om dus de keukenafval te vergisten voordat het wordt omgezet in echt compost.
Eigenlijk is het een mix van vriendelijke bacteriën, gisten en schimmels die helpen het composteringsproces te versnellen.
U strooit Bokashi-zemelen, met micro-organismen en melasse in het afval, dat vervolgens ongeveer twee of drie weken in een luchtdichte bak wordt verzegeld.
Dit zal uiteindelijk in slechts enkelen weken worden afgebroken wanneer het wordt gemengd met het aarde of compost.
Bokashi is dus eigenlijk een effectieve methode om organisch keukenafval te recyclen en om te vormen tot een zeer voedingsrijke compost. Verder is deze proces zeer schoon en trekt geen enkel vlieg aan!
De Fermentatie
U voegt allereerst voedselresten zoals gekookt of gebakken voedsel, vis, vlees, kaas en groente(schillen) in uw Bokashi-bak. Zodra de Bokashi-bak vol is met keukenafval, zorg er dan voor dat deze goed gesloten is, en dat op een warme plaats laten staan (maar wel uit de buurt van direct zonlicht). Deze moet minimaal twee tot drie weken fermenteren.
Hierdoor is het handig om twee Bokashi-bakken te hebben, voor als de ene al aan het gisten is, de andere gevuld kan worden. Hiervoor hebben wij dus de Bokashi Compost Container (Duo set).
Het is belangrijk om de container gedurende ten minste 2 weken helemaal niet te openen, zodat de fermentatie voltooid kan worden.
Giet na een paar dagen tijdens de fermentatie het sap uit de bak wel weg. Als de fermentatie klaar is, moet het gefermenteerde afval een vrij aangename zoetzure geur hebben, zoals ciderazijn of augurken.
Het kan zo zijn dat er een witte katoenachtige schimmelgroei kan verschijnen aan de vergiste afval, maar dat is geen enkel probleem, aangezien u dan kunt merken dat er een goede fermentatie heeft plaatsgevonden!
Composteren van het vergiste afval
Nu het vergiste afval klaar is, moet het een ander proces doorlopen om het te toveren naar bruikbare compost. Dit is mogelijk door dit in grond te plaatsen, in een compostbak of potgrond te mengen.
De eerste methode is als volgt. Voeg eenvoudig het inhoud van de Bokashi-bak toe aan een compostbak. Verspreid en meng het gefermenteerde afval met een beetje compost om de ontbinding te versnellen.
Dan hebben we een ander methode waarbij u bij een oud gebruikt potgrond een nieuw leven in blaast. Dit doet u door halve grote zak van ongeveer 20 liter aarde of compost in een bak te plaatsen, waarbij u dan de inhoud van de Bokashi-bak (dus de vergiste afval) erdoor in mengt. Dan voegt u weer 20 liter aarde of compost toe.
Let op! Dit mengsel moet vochtig zijn, maar niet te vochtig, anders wordt dit drassig en dat is niet de bedoeling!
De voordelen van een Bokashi.
Afval dat niet gecomposteerd kan worden, kunt u nu omtoveren naar bruikbaar compost. Hierdoor hergebruikt u uw keukenafval, wat u uiteindelijk kunt gebruiken in uw tuin. Dit is goed voor het milieu, en zo wordt de hoeveelheid afval dat naar de vuilstort gaat verminderd. Het is ook heel eenvoudig en leuk om voor tuinieren om dit te doen! De Bokashi container neemt zeer weinig ruimte in beslag, en is ook nog eens 100% geurvrij! Dit wilt ook zeggen dat u geen last zult krijgen van (fruit)vliegjes. Dit allemaal herstelt de grond in uw tuin en reinigt deze van schadelijke ziekteverwekkers en verontreinigde stoffen.
En alles wordt veilig gecomposteerd!
Ook handig om te weten
Bokashi mengsels zijn erg zuur in het begin, als deze worden ingegraven. Daarom is het handig, er goed voor te zorgen dat plantenwortels niet rechtstreeks in contact komen met deze mengsels, omdat dit verbranding aan de wortels kan aanrichten.
In de grond breekt het afval eigenlijk erg snel. Dit duurt meestal zo'n 3 tot 4 weken.
Onze Bokashi-bakken
Bij ons is de Bokashi Compost Container (Duo set) verkrijgbaar! Zoals eerder aangegeven, is het erg handig om twee Bokashi-bakken te hebben, voor als een bak al aan het vergiste is. Dan heeft u nog een extra Bokashi-container voor uw keukenafval, waarbij u uiteindelijk meer compost voor bij u in uw tuin heeft. Deze Bokashi bevat 2x een Composter met een deksel, een zeef, een schep en 1kg Bokashi. De afmeting van een enkel Bokashi-bak is 26x32x36 cm, en heeft een inhoud van 16 liter (enkel). Onze Bokashi-bak is alleen verkrijgbaar in grijs (met een zwart deksel) |
Wat te doen als de Bokashi mislukt?
Het kan gebeuren dat u uw Bokashi-bak helemaal heeft ingesteld, maar dat er toch iets fout is gegaan. Hiervoor hebben wij tips, om uw Bokashi toch goed op gang te laten gaan.
Bij problemen met (fruit)vliegjes in de Bokashi-bak, kunt u het best meer Bokashi-zemelen toevoegen. Zo maakt u de voedselafval zuurder, zodat de (fruit)vliegjes er niet op kunnen leven.
Vaak ontstaat er witte schimmel op de voedsel, waarbij u kunt denken dat dit niet hoort. Echter is dit geen probleem, maar juist goed, omdat dit aangeeft dat het inhoud in de Bokashi-bak goed gist!
Bij een sterk of rotte geur, of wanneer er maden of zwart en/of blauwgroen schimmel ontstaan, betekend dit dat de fermentatieproces helaas is mislukt. Er zullen veel onvriendelijke bacteriën in zitten, die dus kwijt moeten. Ook is het het beste om toch even opnieuw te beginnen.
De beste manier om hier van af te komen, is om eerst een diepe gat in uw tuin te graven, vervolgens Bokashi-zemelen toe te voegen, de inhoud van de container erin te kieperen, en een paar handenvol zemelen erover strooien zodat de boel uiteindelijk begraven word, en het zo zichzelf kan laten oplossen.
Dit gebeurd niet vaak, maar is toch wel mogelijk. Waar kan dit aan liggen?
- De deksel van de container was niet goed gesloten.
- Niet genoeg Bokashi-zemelen gebruikt, of het is niet goed doorheen gemengd.
- Het afval was niet goed samengedrukt, waardoor er te veel lucht vermengd was.
- Er zaten te grote stukken voedsel in. Stukjes van een halve- tot een hele centimeter is voldoende.
- Het EM-sap werd niet voldoende afgetapt, waardoor de mix uiteindelijk te nat was.
- Of, dat de Bokashi-container te warm of te koud was. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om deze container op een warm plek te plaatsen, maar uit direct zon!
Bij een probleem met de kraan (zoals een lekkage), is het het handigst om de kraan te verwijderen en hem opnieuw te monteren.
Dit kan namelijk gebeuren omdat de de sluiting kan verschuiven als de kraan te strak is ingedraaid.
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....