U wilt een regenton aanschaffen voor in uw tuin, maar u weet niet wat u moet kiezen? Wij helpen u stap voor stap om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een online regenton.
Stap 1: Een mooie regenton kiezen
Regentonnen zijn er in verschillende modellen, vormen, kleuren en inhoud. Over vorm en kleur valt niet te twisten, dat is smaak. Wel is het belangrijk om de regenton te kiezen met de juiste inhoud. Van de klanten van Thuistuinieren.nl kiest 78% een regenton die een inhoud heeft tussen de 200 en 300 liter. Daarmee kunt u hemelwater opvangen van de gemiddelde dak van een Nederlandse woning.
Wilt u de regenton bij een schuurtje, of garage plaatsen? Dan is vaak 100 – 200 liter al toereikend.
Uiteraard valt en staat alles ook met het gebruik? Hoe vaak leegt u de regenton, hoe vaak gebruikt u het regenwater om de tuin te besproeien, de auto te wassen enz.
Tip: Neem altijd een regenton met een voet, ook wel standaard genaamd! U kunt er dan altijd met een gieter bij!
Stap 2: Regenton aansluiten op de regenpijp
U heeft een regenton, hoe sluit ik deze aan op de regenpijp? Daar heeft u een regenton vulautomaat voor nodig. Soms ook wel regenton vuller genaamd. Ook een regenton vulautomaat bestaat in verschillende soorten.
Allereerst is het belangrijk om de diameter te bepalen van uw regenpijp. Grotendeels is dat in Nederland 70-80mm regenpijpen, en in mindere mate een regenpijp van 90-100mm. Het komt weinig voor maar andere maten en vormen (vierkante regenpijp) komen ook voor.
Aan de hand van uw regenpijp afmeting kiest u een vulautomaat. Kijk daar bij wat voor type aansluiting deze heeft, en wat u het liefst wilt.
Afhankelijk van de regenton die u kiest, moet men soms in de regenton nog een gat boren. De meeste regentonnen hebben echter ook een schroefdraad aansluiting, of een voorgeboord gat.
Let bij de samenstelling van regenton en vulautomaat dus op het type aansluiting. Ons best verkochtte vulautomaat is de Harcostar zwarte vulautomaat. Dit model heeft een eenvoudige aansluiting (plug and play) en is universeel (63-100mm regenpijpen).
Stap 3: Regenton accessoires bij bestellen
In principe kunt u met een regenton en een vulautomaat al gratis hemelwater opvangen. In sommige situaties kan men er voor kiezen om de set uit te breiden met andere accessoires. Hieronder volgen een aantal onderdelen met uitleg.
Overloop: In de meeste gevallen, zal het water bij een volle regenton, via de vulautomaat weer terug vloeien naar de regenpijp. Als u dat niet wilt, kunt u een overloop set aansluiten. Dit is een aansluiting waarbij het water bij een volle regenton via de overloop leiding wegvloeit naar bijvoorbeeld een grintbedding, of een vijvertje. Een overloop is handig, tenzij u de regenpijp hebt afgekoppeld, dan is het noodzaak!
Verbindingset: Heeft u 2, of meer regentonnen die u op één regenpijp wilt aansluiten? Dan heeft u een verbindingset nodig. Die verbind de 2 tonnen aan elkaar. U kunt deze op 2 manieren aansluiten. Onderaan de ton: De regentonnen zullen zich gelijkmatig vullen volgens de wet van de communicerende vaten. Bovenaan de ton: De 2e ton vult zich zodra de 1e ton vol is.
Kranen: Standaard worden bij de regentonnen een aftapkraan geleverd. U kunt ook kiezen om de aftapkraan te vervangen voor een snelloop kraan. Een snelloop kraan is makkelijk als u grotere hoeveelheden water in een korte tijd uit uw regenton wilt aftappen.
Afhankelijk van uw regenton kunt u er voor kiezen om de standaard kraan te vervangen voor een chromen kraan, of een luxe designkraan. De meeste regentonnen worden namelijk geleverd met een kunststof kraan.